SKIP TO CONTENT

PRIVACY POLICY

NOTICE PURSUANT TO PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 (“NOTICE”)

 

1.           This Notice is issued pursuant to Section 7 of the Personal Data Protection Act 2010 (“the Act”). For the purpose of this Notice, “Personal Data”, “processing” and “data processor” shall have the meaning as defined in the Act.

2.           This Notice applies to any person whose Personal Data is processed by Bermaz Auto Alliance Sdn Bhd (hereinafter referred to as “we”, “our” or “us”) and/or by our data processor on our behalf.

3.           In this Notice, “you” shall refer to yourself and such other persons represented by you of which you are providing the Personal Data, including the Personal Data of the directors, shareholders, managers and/or officers of a company; the Personal Data of the partners, managers and/or officers of a partnership; the Personal Data of the officer bearers of a society, club or unincorporated body.

 

A.          THE NATURE OF PERSONAL DATA

 

4.           The Personal Data processed by us and/or by our data processor may include:

a)           name, gender, race, date of birth, nationality, residency status, national registration identity card number, passport number, marital status, postal or correspondence address, contact details including mobile, office and residential telephone number, facsimile number, e-mail address, occupation or profession, employer’s particulars, photograph, property details, shareholding and loan details;

b)           any such information relevant or required for our provision of automotive related services to you and our compliance with the legal and regulatory requirements; and

c)           any additional information provided by you or by third parties about you that is not already available in the public domain.

 

B.          PURPOSE OF COLLECTING AND PROCESSING THE PERSONAL DATA

 

5.           The Personal Data is collected and processed by us and/or by our data processor for purposes including:

a)           to verify your identity and to communicate or correspond with you;

b)           to send you materials such as newsletters, articles, write-ups as well as other updates;

c)           to distribute information or details of events, seminars, conferences and talks which may be of interest to you;

d)           to render our services and for all purposes related thereto;

e)           to facilitate our compliance with the legal and regulatory requirements;

f)             to enforce our legal rights and claims;

g)           for purposes in connection with our operation, administration, record-keeping, billing and collection, audits, reporting and investigations;

h)           for prevention or detection of crime or for the purpose of investigations of criminal activities, e.g. anti-money laundering activities;

i)             to make such disclosures as may be required by law or regulations, court order or legal process; and / or

j)             for any other lawful purposes that is incidental or ancillary or in furtherance to the above.

 

C.          SOURCES OF PERSONAL DATA

 

6.           The Personal Data is collected from various sources including but not limited to:

a)           information which you have provided to us when your first contact with us and, from time to time, over the course of the communication or our services to you, by whatsoever means and/or in whatever manner;

b)           information from public domains, credit reporting agencies, government department or agencies, public registries, social media and publications; and

c)           information obtained independently by us from other lawful sources.

 

D.          DISCLOSURE OR TRANSFER OF PERSONAL DATA

 

7.           Your Personal Data provided to us may be disclosed by us to the following third parties, for purposes as set out above:

a)           any persons as directed by or consented to by you;

b)           any persons as required in the course of us rendering our services, including but not limited to our principal, dealers, counter-parties, financial institutions, insurance companies, regulatory bodies etc.;

c)           any persons as required for the purposes of us complying with the legal and regulatory requirements;

d)           any persons as required for the purposes of us enforcing our legal rights and claims;

e)           our data processor who processes the Personal Data on our behalf;

f)             our consultants, solicitors, auditors, employees, insurance companies and any person who is under a confidentiality obligation towards us; and / or

g)           other companies within the Bermaz Group of Companies.

8.           The Personal Data provided to us may be transferred to and/or stored in a place within or outside Malaysia for the purposes and/or to such third parties as set out above.

 

E.          CONSEQUENCES OF NON-PROVISION OF PERSONAL DATA

 

9.           The provision of the Personal Data is voluntary in nature. You may also elect to limit the way the Personal Data provided to us is to be processed by us.

10.        In the event the Personal Data provided by you is not sufficient or not satisfactory, or if you limit the way the Personal Data is to be processed, or if you subsequently withdraw your consent to us processing your Personal Data, this may result in us not being able to communicate or correspond with you and/or to provide our services to you under any potential or existing agreement or arrangement with you.

 

F.           SECURITY AND RETENTION OF PERSONAL DATA

 

11.        We will take all practical steps, when processing the Personal Data provided to us, to protect the security of the Personal Data.

12.        We will retain your Personal Data in compliance with this Notice for the duration of your relationship with us or for such period as we may deem necessary to protect our interests, where otherwise required under any legal, regulatory and/or accountings requirements.

13.        We shall take all reasonable steps to ensure that all Personal Data is destroyed or permanently deleted if it is no longer required for the purpose for which it was to be processed.

 

G.          PERSONAL DATA PROVIDED BY YOU

 

14.        By providing to us the Personal Data, you hereby consent to us processing the Personal Data in accordance with this Notice and the Act.

15.        In relation to Personal Data of any third party which are provided by you to us that is not already available in the public domain, you hereby confirm that you have obtained his or her consent that you are providing the Personal Data to us for the purposes as set out in this Notice and that the Personal Data may be disclosed to parties as set out in this Notice.

16.        Please note that you are responsible for ensuring that the Personal Data provided to us is accurate, complete, not misleading and kept up-to-date. The Personal Data collected and processed by us is deemed to be accurate until and unless you inform us otherwise in writing.

 

H.          DATA ACCESS AND CORRECTION, INQUIRIES AND COMPLAINTS

 

17.        You may, to the extent as permitted by the Act and upon payment of a prescribed fee:

a)           request for access to Personal Data provided by you; or

b)           request for Personal Data provided by you to be corrected where the Personal Data is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date.

18.        If:

a)           you have any enquiries regarding this Notice or complaints in respect of the Personal Data provided by you; or

b)           you wish to access to the Personal Data provided by you; or

c)           you wish to correct the Personal Data provided by you; or

d)           you wish to withdraw your consent to us processing the Personal Data for any of the purposes as set out in this Notice; or

e)           you wish to withdraw your consent to us disclosing the Personal Data to any of the parties as set out in this Notice;

please send your request in writing to:

Bermaz Auto Alliance Sdn Bhd

No 15, Jalan Pelukis U1/46,

Temasya Industrial Park,

Seksyen U1,

40150 Shah Alam,

Selangor Darul Ehsan.

or by email to our email address (customersupport@baasb.com.my).

19.        We reserve our rights to refuse to comply with your request for access and/or request for correction as stated above in circumstances permitted by the Act, in which case we will notify you of the same by notice in writing.

 

I.             CHANGES TO THE NOTICE

 

20.        This Notice may be amended from time to time. By you continuing to engage our services or to communicate with us subsequent to any amendments to this Notice, it would confirm and indicate your acceptance to the amendments to this Notice.

 

J.           MISCELLANEOUS

 

21.        In the event of any inconsistency or conflict between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Notice, the English version shall prevail.

 

NOTIS MENURUT AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010 (“NOTIS”)

 

1.           Notis ini dikeluarkan menurut Seksyen 7 Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta tersebut”). Bagi tujuan Notis ini, “Data Peribadi”, “pemprosesan” dan “pemproses data” hendaklah mempunyai maksud seperti yang didefinisikan dalam Akta tersebut.

2.           Notis ini terpakai kepada mana-mana individu yang Data Peribadinya diproses oleh Bermaz Auto Alliance Sdn Bhd (selepas ini dirujuk sebagai “kami”) dan/atau oleh pemproses data kami bagi pihak kami.

3.           Dalam Notis ini, “anda” hendaklah merujuk kepada anda sendiri dan individu-individu lain yang anda wakili yang mana anda membekalkan Data Peribadi, termasuk Data Peribadi pengarah-pengarah, pemegang-pemegang syer, pengurus-pegurus dan/atau pegawai-pegawai kepada sesebuah syarikat; Data Peribadi rakan-rakan kongsi, pengurus-pengurus dan/atau pegawai-pegawai kepada sesuatu perkongsian; Data Peribadi pegawai-pegawai kepada sesuatu persatuan, kelab atau badan tidak berkanun.

 

A.          SIFAT DATA PERIBADI

 

4.           Data Peribadi yang diproses oleh kami dan/atau pemproses data kami boleh termasuk:-

a)           nama, jantina, bangsa, tarikh lahir, kewarganegaraan, status pemastautin, nombor kad pengenalan, nombor pasport, status perkahwinan, alamat pos atau surat-menyurat, butir-butir cara hubungan termasuk nombor telefon bimbit, pejabat dan kediaman, nombor faks, alamat emel, perkerjaan atau profesion, maklumat-maklumat majikan, gambar, butir-butir hartanah, pegangan syer dan butir-butir pinjaman;

b)           apa-apa jenis informasi yang relevan atau dikehendaki dalam pembekalan khidmat automotif oleh kami kepada anda atau pematuhan kami kepada keperluan undang-undang dan peraturan; dan

c)           apa-apa informasi tambahan yang anda bekalkan atau dibekalkan oleh pihak-pihak ketiga mengenai anda yang belum sedia ada di domain awam.

 

B.          TUJUAN PENGUMPULAN DAN PEMPROSESAN DATA PERIBADI

 

5.           Data Peribadi adalah dikumpul dan diproses oleh kami dan/atau pemproses data kami untuk tujuan-tujuan termasuk:

a)           untuk mengesahkan identiti anda dan untuk berkomunikasi atau surat-menyurat dengan anda;

b)           untuk menghantar bahan-bahan seperti surat-surat berita, artikel-artikel, karya-karya penulisan dan juga sebarang perkembangan-perkembangan kemaskini;

c)           untuk mengedarkan informasi atau butir-butir acara-acara, seminar-seminar, persidangan-persidangan dan ceramah-ceramah yang mungkin anda minati;

d)           untuk memberikan khidmat kami dan untuk semua tujuan yang berkaitan dengan khidmiat tersebut;

e)           untuk memudahkan pematuhan kami kepada keperluan undang-undang dan peraturan;

f)             untuk menguatkuasakan hak-hak perundangan dan tuntutan-tuntutan kami;

g)           untuk tujuan-tujuan berkaitan dengan operasi, pentadbiran, penyimpanan rekod, bil dan pengumpulan, audit, laporan dan penyiasatan kami;

h)           bagi pencegahan dan pengesanan jenayah atau bagi tujuan penyiasatan aktiviti-aktiviti jenayah, contohnya pencegahan kegiatan-kegiatan penggubahan wang haram;

i)             bagi membuat apa-apa pendedahan seperti yang dikehendaki oleh undang-undang atau peraturan-peraturan, perintah mahkamah atau proses perundangan; dan / atau

j)             untuk sebarang tujuan sah di bawah undang-undang yang bersampingan atau berkaitan atau sebagai tambahan kepada tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas.

 

C.          SUMBER DATA PERIBADI

 

6.           Data Peribadi adalah dikumpul daripada pelbagai sumber termasuk tetapi tidak terhad kepada:

a)           informasi yang telah anda bekalkan semasa bermulanya hubungan pertama anda dengan kami dan, dari semasa ke semasa, sepanjang tempoh komunikasi atau pembekalan khidmat kami kepada anda, dengan apa jua cara dan/atau dalam apa jua cara;

b)           informasi daripada domain awam, agensi-agensi pelaporan kredit, jabatan atau agensi-agensi kerajaan, pendaftar-pendaftar awam, media sosial dan penerbitan-penerbitan; dan

c)           informasi yang diperolehi secara bebas oleh pihak kami daripada sumber-sumber yang sah dari segi undang-undang.

 

D.          PENDEDAHAN ATAU PINDAHAN DATA PERIBADI

 

7.           Data Peribadi yang dibekalkan kepada kami boleh kami dedahkan kepada pihak-pihak ketiga berikut, bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas:

a)           mana-mana pihak seperti yang anda arahkan atau setuju;

b)           mana-mana pihak yang dikehendaki sepanjang pembekalan khidmat kami termasuk tetapi tidak terhad kepada prinsipal kami, pengedar kami, pihak-pihak berbalas, institusi-insititusi kewangan, syarikat-syarikat insurans, badan-badan kawal selia dan lain-lain;

c)           mana-mana pihak yang dikehendaki bagi tujuan pematuhan kami kepada keperluan undang-undang dan peraturan;

d)           mana-mana pihak yang dikehendaki bagi tujuan penguatkuasaan hak-hak perundangan dan tuntutan-tuntutan kami;

e)           pemproses data kami yang memproses Data Peribadi bagi pihak kami;

f)             konsultan-konsultan, peguam-peguam, juruaudit-juruaudit, pekerja-pekerja, syarikat-syarikat insurans dan mana-mana pihak yang mempunyai tanggungjawab kerahsiaan kepada pihak kami; dan / atau

g)           syarikat lain dalam Kumpulan Syarikat Bermaz.

8.           Data Peribadi yang dibekalkan kepada kami juga boleh dipindahkan ke dan/atau disimpan di suatu tempat di dalam atau di luar Malaysia bagi tujuan-tujuan dan/atau kepada pihak-pihak ketiga seperti yang dinyatakan di atas.

 

E.          AKIBAT-AKIBAT KETIDAK-BEKALAN DATA PERIBADI

 

9.           Pembekalan Data Peribadi adalah secara sukarela. Anda juga boleh memilih untuk mengehadkan cara bagaimana Data Peribadi yang dibekalkan kepada kami boleh diproseskan oleh pihak kami.

10.        Sekiranya Data Peribadi yang anda berikan adalah tidak mencukupi atau tidak memuaskan, atau sekiranya anda mengehadkan cara bagaimana Data Peribadi anda boleh diproseskan, atau anda kemudiannya menarikbalik kebenaran anda kepada kami untuk memproses Data Peribadi anda, ia mungkin akan menyebabkan kami tidak dapat berkomunikasi dan berhubung dengan anda dan/atau tidak dapat memberikan khidmat kami kepada anda di bawah sebarang perjanjian atau perancangan yang berpotensi atau wujud dengan anda.

 

F.           KESELAMATAN DAN PENYIMPANAN DATA PERIBADI

 

11.        Kami akan mengambil semua langkah praktikal, semasa memproses Data Peribadi yang dibekalkan kepada kami, untuk melindungi keselamatan Data Peribadi tersebut.

12.        Kami akan menyimpan Data Peribadi anda selaras dengan Notis ini sepanjang tempoh hubungan anda dengan kami atau untuk tempoh yang kami anggap perlu bagi melindungi kepentingan-kepentingan kami, yang selainnya dikehendaki di bawah apa-apa undang-undang, peraturan-peraturan dan/atau keperluan-keperluan.

13.        Kami akan mengambil semua langkah yang munasabah dalam memastikan semua Data Peribadi adalah dimusnahkan atau dikeluarkan secara kekal sekiranya ianya tidak lagi diperlukan bagi tujuan ianya diproses.

 

G.          DATA PERIBADI YANG ANDA BEKALKAN

 

14.        Dengan membekalkan Data Peribadi kepada kami, anda dengan ini bersetuju dengan kami memproses Data Peribadi tersebut berdasarkan Notis ini dan Akta tersebut.

15.        Berkenaan Data Peribadi mana-mana pihak ketiga yang anda bekalkan kepada kami yang mana ianya belum lagi sedia ada di domain awam, anda dengan ini mengesahkan bahawa anda telah mendapatkan kebenaran beliau bahawa anda membekalkan Data Peribadi tersebut kepada kami bagi tujuan-tujuan sepertimana yang dinyatakan dalam Notis ini dan bahawa Data Peribadi tersebut boleh didedahkan kepada pihak-pihak sepertimana yang dinyatakan dalam Notis ini.

16.        Sila ambil perhatian bahawa anda bertanggungjawab bagi memastikan bahawa Data Peribadi yang dibekalkan kepada kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan adalah dikemaskini. Data Peribadi yang dikumpul dan diproses oleh kami adalah dianggap tepat sehingga dan melainkan jika anda memaklumkan sebaliknya kepada kami secara bertulis.

 

H.        AKSES DAN PEMBETULAN KEPADA DATA, PERTANYAAN DAN ADUAN

 

17.        Anda boleh, setakat mana ianya dibenarkan oleh Akta tersebut dan setelah pembayaran fi yang ditetapkan:

a)           meminta akses kepada Data Peribadi yang anda berikan; atau

b)           meminta supaya Data Peribadi yang anda berikan dibetulkan sekiranya Data Peribadi berkenaan adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak kemaskini.

18.        Sekiranya:

a)           anda mempunyai sebarang pertanyaan berkenaan Notis ini atau aduan berkenaan Data Peribadi yang anda bekalkan; atau

b)           anda ingin mendapat akses kepada Data Peribadi yang anda bekalkan; atau

c)           anda ingin membuat pembetulan ke atas Data Peribadi yang anda bekalkan; atau

d)           anda ingin menarikbalik kebenaran anda kepada kami untuk memproses Data Peribadi anda bagi apa-apa tujuan yang dinyatakan dalam Notis ini; atau

e)           anda ingin menarikbalik kebenaran anda kepada kami untuk mendedahkan Data Peribadi anda kepada mana-mana pihak yang dinyatakan dalam Notis ini;

sila hantar permintaan anda secara bertulis kepada:

Bermaz Auto Alliance Sdn Bhd

No 15, Jalan Pelukis U1/46,

Temasya Industrial Park,

Seksyen U1,

40150 Shah Alam,

Selangor Darul Ehsan.

atau melalui e-mel kepada alamat e-mel kami (customersupport@baasb.com.my).

19.        Kami merizabkan hak-hak kami untuk menolak permintaan anda bagi mendapat akses dan/atau permintaan anda untuk membuat pembetulan tersebut dalam keadaan-keadaan yang dibenarkan di bawah Akta tersebut, di mana kami akan memaklumkam anda sewajarnya secara bertulis.

 

I.             PINDAAN-PINDAAN KEPADA NOTIS

 

20.        Notis ini boleh dipinda dari semasa ke semasa. Dengan anda berterusan untuk mendapatkan khidmat undang-undang kami atau berkomunikasi dengan kami setelah apa-apa pindaan kepada Notis ini, ia akan mengesahkan dan menunjukkan penerimaan anda ke atas pindaan-pindaan ke atas Notis ini.

 

J.           PELBAGAI

 

21.        Sekiranya terdapat percanggahan atau pertikaian antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia untuk Notis ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.